Informatie. Welk type beamer is geschikt voor mij?

We snappen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. De techniek gaat erg snel en er komen continue nieuwe beamers op de markt. Hieronder vind je alle informatie, tips en advies die je op weg helpt in je zoektocht naar de geschikte beamer. Heb je specifieke vragen? Aarzel dan niet en neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag verder.


1. Soorten beamers

 

Home theater/cinema projector

Bij een home theater beamer gaat het vaak om resolutie, realistische kleurweergave en diepe zwartwaarden. Je wilt natuurlijk je film zo goed mogelijk ervaren. Dit type beamers hebben altijd een aspect-ratio van 16:9/16:10(breedbeeld) omdat dit beter aansluit bij de film die ook in breedbeeld verhouding is. Over het algemeen geven home theater beamers minder licht dan een zakelijke of educatieve beamer. Dit komt de zwaarwaarden ten goede en is rustiger voor het oog om naar te kijken in een volledig verduisterde ruimte. Volledig verduisteren is dan ook zeker aan te raden.

Tevens zijn er ook modellen op de markt die tussen een zakelijke en home theater beamer in zitten. Met bijvoorbeeld een breedbeeld 16:9/16:10 aspect-ratio maar wel een hoge lichtopbrengst. Zo kan je toch een vrij mooie projectie krijgen in niet volledig verduisterde ruimten.

 

Game beamers

Speel je graag games? Het is natuurlijk super tof die games te spelen op groot formaat. Let bij het kopen van een goede game beamer dat de resolutie aansluit bij de resolutie van je pc of console. De nieuwere consoles zoals Playstation 4/5 of Xbox hebben minimaal een full HD resolutie. Wil je de console optimaal tot zijn recht laten komen kies je het best minimaal een full HD beamer. Natuurlijk is dit geen harde eis. Bij een beamer met lagere resolutie verlies je wat kwaliteit.

 

Short throw

Voornamelijk terug te vinden in de zakelijke/educatieve omgeving. Dit zijn beamers die erg dicht op het projectiescherm kunnen worden opgehangen. Het voordeel hiervan is dat de presentator niet in de lichtstraal van de beamer kan staan. Zo blijft de projectie altijd goed zichtbaar en zijn er geen schaduwen.

 

LED beamers

Tegenwoordig gaat de technologie wat betreft LED beamers erg vlot. Door de zeer duurzame LED lamp kan deze tot wel 30.000 uur branden. De grote merken zoals Panasonic, Optoma of BenQ komen steeds vaker met LED beamers op de markt. In de toekomst zal dit zeker steeds meer voorkomen. Wij adviseren geen LED beamer van goedkope, onbekende (Chinese) merken te kopen die helaas vaak worden aangeboden. Deze LED lampen zijn vaak van zeer slechte kwaliteit waardoor ze niet lang mee gaan. Tevens is de beeldkwaliteit van de goedkope LED beamers erg slecht en hebben ze vaak een lage resolutie. Let hier dus goed op er zijn helaas erg veel slechte modellen online te koop.

 

Zakelijke beamers

Dit type beamer is vaak gericht op presentatie doeleinden. Ze hebben vaak een relatief hoge lichtopbrengst om het beeld goed zichtbaar te maken voor de kijker.  Afhankelijk van hoeveel detail er moet worden weergegeven kan de afweging worden gemaakt of een hoge resolutie nodig is of dat een lagere resolutie ook voldoende is.

 

Pico/Pocket beamers

Dit zijn kleine, licht gewicht beamers en hebben over het algemeen een lage lichtopbrengst. Erg handig voor onderweg of bijvoorbeeld de camping. Houdt er rekening mee dat de lichtopbrengst vaak zo laag is dat kijken bij daglicht bijna onmogelijk is. Dit type beamer komt het best tot zijn recht in donkere ruimtes en op kleine projectie formaten. Een voordeel is wel dat ze vaak een interne accu hebben waardoor je op elke locatie kan projecteren.

 

2. Lichtopbrengst

 

Thuis gebruik in volledig verduisterde ruimte(Home cinema bijvoorbeeld).

Omdat een thuisbioscoop vaak volledig verduisterd wordt is het niet nodig om een beamer aan te schaffen met grote lichtopbrengst. Sterker nog, een te heldere projectie zorgt er voor dat je ogen snel moe worden door de grote hoeveelheid licht. Wij adviseren dan ook een lichtopbrengst tussen de 500 en 2000 ANSI Lumen.

Thuis gebruik in NIET volledig verduisterde ruimte.

Wil je thuis genieten van mooi helder beeld maar toch niet de ruimte volledig verduisteren? Zoek dan een beamer met minimaal 2000 ANSI Lumen. Omgevingslicht zorgt er al snel voor dat een projectie minder helder wordt. Vermijd altijd direct zonlicht op je projectie. Vaak is het dan niet nodig om de ruimte volledig te verduisteren.

Educatief of zakelijk gebruik.

Zoek je een beamer voor educatief of zakelijk gebruik adviseren we een lichtopbrengst van minimaal 2000 ANSI Lumen. Een vergaderruimte of klaslokaal is vaak niet volledig verduisterd waardoor een goede lichtopbrengst gewenst is. Met minimaal 2000 ANSI Lumen krijg je een heldere goede projectie die helder genoeg is om de presentatie over te brengen. Natuurlijk is het sterk afhankelijk van hoe groot de groep mensen is en de hoeveelheid omgevingslicht dat de ruimte vult.

Grote ruimten of zalen.

Voor het zwaardere werk is een grotere lichtopbrengst nodig. Omdat in een grote ruimte of zaal vaak een groter projectiedoek hangt neemt de helderheid al snel af. Om toch een goede projectie te krijgen adviseren we minimaal 4000 ANSI Lumen lichtopbrengst. Zo kan je er zeker van zijn dat je projectie goed overkomt. Natuurlijk is ook hier het advies: Vermijd direct zonlicht op je projectie en indien mogelijk verbetert verduistering altijd de projectie kwaliteit. 

 

3. Resolutie

Als je de lichtopbrengst helder hebt is de volgende stap te bepalen wat de juiste keuze is wat betreft resolutie. Er zijn erg veel verschillende resoluties die voor diverse toepassingen worden gebruikt. Let bij het kiezen van de juiste resolutie altijd op de Native(standaard)Resolutie. Dit is de resolutie van de beeldchip en de  kwaliteit die de beamer kan projecteren. Max input Resolutie is de resolutie die je via de bron(laptop, blueray etc) kan sturen naar de beamer. Toch verhoogt dit niet de kwaliteit  of resolutie van de projectie. Bekijk dus goed de specificaties. Veel aanbieders vermelden alleen hun max input resolutie waardoor je misschien in de veronderstelling bent een 4K beamer te hebben die werkelijk maar 800x600 pixels heeft. Dit komt helaas vaak voor.

 

SVGA   4:3   800×600 Tegenwoordig vooral gebruikt bij instap beamers.  Een relatief lage resolutie en uitsluitend geschikt voor eenvoudige projecties zoals powerpoint presentaties. Voor een presentatie met weinig detail is deze resolutie bruikbaar. Niet aan te raden voor home cinema.

XGA   4:3   1024×768 Voornamelijk zakelijk gebruik. Voorheen de meest gebruikte resolutie in zakelijke markt maar inmiddels vervangen door WXGA. Toch is deze resolutie zeer goed bruikbaar. Wij adviseren geen lagere resolutie dan XGA. Prima resolutie voor een educatieve of zakelijke beamer om presentaties met genoeg detail weer te geven. Minder geschikt voor home cinema of het afspelen van video materiaal.

SXGA   4:3   1400×1050 Voornamelijk zakelijk gebruik. High-end resolutie voor de zakelijke/educatief gebruiker die op zoek is naar hoge resoluties. Ook video materiaal wordt mooi scherp met deze resolutie. Door de 4:3 beeldverhouding minder geschikt voor home cinema liefhebber door gebrek aan 16:9/16:10 beeldverhouding.

WSVGA   16:9   1024×576 Home cinema.  Instap resolutie met 16:9(breedbeeld) aspect-ratio. Helaas valt de projectie vaak wat tegen door te lage resolutie. Wij adviseren aanschaf van deze resolutie dan ook niet. Hoewel het een breedbeeld-ratio is en hierdoor geschikt voor home cinema is deze resolutie iets te laag om haarscherp beeld te krijgen. Gelukkig zijn er maar weinig beamers met deze resolutie.

WXGA   16:9   1280×720 /1280×768 /1280×800 Home cinema & zakelijk gebruik; prima middenklasse resolutie dat ook geschikt is voor video door zijn breedbeeld aspect-ratio.  Met deze resolutie kunnen prachtige beelden worden geprojecteerd. Kortom een goede instap resolutie die ook goed toepasbaar is in je home cinema.

Full HD    16:9   1920×1080 Inmiddels de standaard voor home cinema kijkers die een high-end bioscoop ervaring zoeken (Full-HD). De prijzen full HD beamers  liggen wel een stukje hoger dan de andere 16:9 resoluties. Toch worden ook deze beamers steeds goedkoper. Door de breedbeeld verhouding en de hoge resolutie de juiste keuze voor je home cinema. 

Ultra HD (4K)   16:9   3840×2160 Home cinema. Voor de echte home cinema liefhebber die hoge kwaliteiten eisen en dezelfde kwaliteit willen als hun plaatselijke bioscoop. De prijzen van deze beamers zijn momenteel nog zeer hoog en voor thuis een beetje over-kill en overbodig. Veel beeldmateriaal is nog niet verkrijgbaar in 4K resolutie. Hierdoor is het vaak zinloos om een dure 4K beamer aan te schaffen als er geen 4K beeldmateriaal op wordt gekeken. Tevens is het formaat van de projectie erg van belang. Alleen bij grote projecties is het verschil tussen 4K en Full HD zichtbaar. Natuurlijk zal in de toekomt zeker meer 4K materiaal beschikbaar komen waardoor een 4K beamer zeker de toekomst is.

 

4. Contrastratio

In het kort is de contrastratio het verschil tussen licht en donkere beelden. Hoe hoger de contrastratio hoe meer verschillende kleurwaardes en licht en donker tinten er geprojecteerd kunnen worden. Toch zijn de harde cijfers van deze waarden niet altijd accuraat  en verschillen ze veel van elkaar. Een hogere contrastratio hoeft niet altijd beter beeld of diepere zwartwaarden op te leveren. Toch is het goed om deze waarden in de gaten te houden. Het is bijvoorbeeld voor zakelijk/educatief gebruik niet zo belangrijk hoe goed het contrast is. Bij home cinema is het wel belangrijk om zo goed mogelijke film ervaring te krijgen. Voornamelijk donkere scenes zullen bij een hogere contrastratio beter zichtbaar worden.

 

5. Beamer lampen en hun levensduur

Tegenwoordig lopen de branduren van beamerlampen aardig op. Waar een lamp vroeger maar 1000 uur mee ging is het tegenwoordig mogelijk maar liefst tot 10.000 branduren te halen. Met de huidige ontwikkelingen in de LED techniek is dit soms wel 30.000. De kwaliteit van de LED lamp is hier zeker van belang. Goedkope Chinese LED beamers die vaak worden aangeboden halen deze uren dan ook niet. LED lampen van bekende beamer merken zijn van hoge kwaliteit en gaan wel lang mee.

 

6.  De verschillende technieken zoals LCD, DLP

De 2 meest gebruikte technieken om een beeld te genereren zijn LCD en DLP. Dit stukje techniek vindt plaats achter de lamp.

 

LCD

LCD staat voor Liquid Crystal Display. Een LCD paneel is opgebouwd uit hele kleine kristallen. De LCD beamers hebben drie LCD panelen, één voor elke basiskleur (Rood, Groen en blauw). Hiermee kunnen alle bestaande kleuren geprojecteerd worden. De pixels laten het licht van de lamp door om zo het beeld op het scherm te krijgen.

 

DLP

De DLP techniek staat voor ‘Digital Light Processing' en is ontwikkeld door Texas Instruments. Een DLP beamer beschikt over een chip met duizenden kleine spiegeltjes waarbij ieder spiegeltje staat voor één pixel. Deze chip noemt men een DMD (Digital Micromirror Device), De spiegel kan naar het licht toe kantelen om licht te reflecteren of de andere kant op kantelen om geen licht te reflecteren. 

 

7. Projectieschermen

Goedkoop, duur, groot, klein, ze zijn er in alle soorten en maten. Het juiste projectiescherm vinden die goed combineert met je beamer kan best lastig zijn. Bedenk goed hoe groot je wilt projecteren. In een kleine huiskamer kijkt het niet fijn om een super groot scherm te hebben(Al staat het wel erg stoer natuurlijk).

Ons advies is dan ook: match een goedkope beamer met een goedkoop scherm en een hoge kwaliteit beamer met een hoog kwaliteit projectiescherm. Het heeft vaak geen voordelen om een duur scherm te kopen zonder daarbij ook een hoge kwaliteit beeld te projecteren. Over het algemeen voldoen basis projectieschermen erg goed en hoef je niet te diep in de buidel te tasten voor een mooi handmatig of zelfs elektrisch projectiescherm. Bij eenvoudige projecties kan een gladde witte muur natuurlijk ook worden gebruikt om op te projecteren.

 

8. Aansluitingen

Het is goed om te letten op de aansluitingen van de beamer. Tegenwoordig hebben veel apparaten zoals PC, laptops of mediaspelers een HDMI aansluiting. HDMI is een digitale aansluiting en is dan ook van hogere kwaliteit dan de oude analoge VGA aansluitingen. Het is belangrijk om zowel op de video als audio aansluitingen te letten. Vaak heeft een beamer een kleine interne speaker maar deze is vaak van erg slechte kwaliteit. We adviseren dan ook nooit de interne speaker(s) te gebruiken. De kwaliteit is erg laag en zal je kijkervaring niet veel goed doen. Het aansluiten van externe speakers is dan ook sterk aan te bevelen. Deze kan je soms aansluiten op de beamer zelf maar ook vaak op de bron die verbonden is aan de beamer zoals PC, laptop of mediaspeler.  Hieronder een overzichtje van de meest gebruikte aansluitingen. 

 

Video aansluitingen

  • HDMI Aansluiting. Tegenwoordig de standaard wat betreft consumenten beamers. Veel bronnen zoals PC of laptop hebben deze aansluiting. Hierdoor is het eenvoudig een verbinding te maken.
  • DVI aansluiting. Vaak gebruikt in professionele beamers. Net zoals HDMI is dit een digitale aansluiting. In tegenstelling tot HDMI draagt DVI alleen beeld en geen audio. Als het geluid op een andere manier wordt afgespeeld en dus niet via de beamer hoeft dit geen probleem te zijn. De beeldkwaliteit is identiek aan HDMI.
  • VGA aansluiting. De oude standaard aansluiting die vroeger op elke PC of laptop wel te vinden was. De hedendaagse beamers hebben vaak naast DVI of HDMI ook nog een VGA aansluiting om oude apparatuur aan te kunnen sluiten. De voorkeur ligt wat ons betreft( indien mogelijk) bij DVI of HDMI. Toch kunnen hoge resoluties ook via VGA worden verstuurd. Dit signaal is dan wel analoog.
  • S-Video/VIDEO aansluiting. Een zeer oude analoge verbinding die bijna niet meer wordt gebruikt. Oude spelcomputers of digitale camera's maken nog gebruik van deze aansluiting. Tegenwoordig bijna niet meer te vinden op moderne apparatuur. 

 

Audio aansluitingen

  • 3.5 mm jack. Een eenvoudige aansluiting die handig in gebruik is. Door de stereofunctie is maar 1 verbinding nodig. Deze verbinding wordt ook gebruikt in hedendaagse mediapelers, ipods, telefoons e.d. 
  • Rood/Wit L/R RCA stekker. Een oude verbinding die toch nog veel gebruikt wordt. De verbinding komt tot stand door in de volksmond bekende "tulp stekkers" Een aparte rode en witte (Link en rechts) maken het geluid stereo.

Overige aansluitingen

  • (Mini)USB aansluiting. Vaak alleen te gebruiken als voedingsstekker voor bijvoorbeeld chromecast maar soms is het ook mogelijk direct media/documenten af te spelen van via bijvoorbeeld USB stick.
  • 12v Trigger. Deze aansluiting komt van pas bij het gebruik van een electronisch projectiescherm. Als de beamer wordt ingeschakeld geeft deze automatisch een signaal naar het scherm waardoor deze naar beneden komt.

 

 

8.  Beamer onderhoud

Een beamer kan mits deze netjes wordt onderhouden zeer lang meegaan. Vaak speelt stof en vuil  hierbij een grote rol. Hieronder vind je enkele handige tips om de levensduur van je beamer te verlengen.

 

Het stoffilter reinigen

Het is erg belangrijk om regelmatig het stoffilter van je beamer te controleren en waar nodig te reinigen. Het stoffilter zit bij de luchtinlaat en houdt stof tegen als er lucht door de ventilator wordt aangezogen. Na verloop van tijd hoopt dit stof op en krijgt de ventilator het steeds moeilijker om lucht aan te zuigen. Deze lucht is nodig om de lamp te koelen. Het stoffilter is vaak eenvoudig te verwijderen zonder gereedschap en is makkelijk schoon te maken.

 

Uitschakelen van de beamer

Als een beamer wordt uitgeschakeld draait de ventilator vaak nog enkele seconde tot enkele minuten door. Dit is nodig om de lamp af te koelen voordat de beamer wordt opgeborgen. De lamp wordt erg heet en daarmee breekbaar. Trek dus nooit zomaar de stekker uit de beamer. Hiermee kan de lamp zelfs direct kapot springen. Wacht geduldig tot de beamer zelf stopt met koelen.